Samsun’da TÜKAS Resen Kayıt İşlemleri Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
Samsun’da TÜKAS Resen Kayıt İşlemleri Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde, “Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) Resen Kayıt İşlemleri” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Ramazan Yayla, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ile Samsun, Amasya, Giresun, Ordu, Sinop ve Tokat’tan gelen şube müdürleri, ilçe müdürleri ve teknik personel katıldı.
TÜKAS Nedir?
Toplantıda konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, TÜKAS’ın tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınmasını amaçlayan bir veri tabanı sistemi olduğunu vurguladı. Sağlam, TÜKAS’ın, yasal durumu ne olursa olsun arazi büyüklüğü fark etmeksizin, tarımsal üretime konu olan ekonomik birimlerin adres, kimlik, tarımsal faaliyet bilgileri ile tarım alet ve ekipmanlarını kapsadığını belirtti.
İl Müdürü Sağlam, TÜKAS çalışmalarının 5488 Sayılı Tarım Kanunu’nun 7. maddesi gereğince tarım sektöründeki politikaların planlanması ve koordinasyonuna katkı sunmayı hedeflediğini ifade etti. Bu kapsamda, tarım alanlarının kayıt altına alınması amacıyla, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan tarıma elverişli tüm parsellerin kayıt altına alınması için çalışma başlatıldığını dile getirdi.
TÜKAS Kapsamındaki Çalışmalar
Çalışmaların, 18 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Sağlam, ilgili yönetmelikte yer alan hükümlere atıfta bulundu. Sağlam, “Müracaat edilmeyen tarımsal faaliyetler için tespit komisyonları marifetiyle tarım işletmelerinin kimlik ve tarımsal faaliyet bilgilerinin sisteme kaydedilmesi sağlanacak. Bu süreç, 31 Mart 2025 tarihine kadar tamamlanacaktır” dedi.
Ayrıca, 17 ilçede İlçe Müdürlerinin “İlçe Sistem Sorumlusu” olarak, teknik personelin ise “veri giriş elemanı” olarak görevlendirildiğini ifade eden Sağlam, Milli Emlak Müdürlüğü’nden hazine arazileri üzerinde tarımsal faaliyet yürüten kişilere ait bilgilerin talep edildiğini ve il genelinde tespit ve veri giriş işlemlerinin başladığını sözlerine ekledi.
“TÜKAS ile Verimlilik ve Sürdürülebilirlik Artacak”
Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci ise TÜKAS’ın tarım sektörünü daha planlı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetmek için geliştirildiğini belirtti. Kilci, “TÜKAS, tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınmasını kolaylaştırarak tüm paydaşların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmayı amaçlıyor. Bu sistem sayesinde ülke genelindeki tarımsal kaynaklar daha etkin kullanılacak ve sürdürülebilirlik artırılacak” dedi.
Kilci, TÜKAS’ın sağladığı düzenli veri akışı ve kayıt altına alma sürecinin, Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelini tam anlamıyla değerlendirmeye olanak tanıyacağını ifade etti. Ayrıca, TÜKAS’ın tarım işletmelerinin verimliliğini artıracağını ve sektördeki tüm paydaşlar için önemli bir araç olduğunu vurguladı.
Hedef: Etkin Kayıt ve Yönetim
Toplantıda, TÜKAS’ın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için yapılması gerekenler ve sürecin işleyişine dair detaylar tartışıldı. Toplantının, tarımsal üretimin kayıt altına alınmasında önemli bir adım olduğu ifade edildi.