Gizligider: Basınçlı Sulama Şebekeleri ile Tarımda Verimliliği Artırıyoruz
Gizligider: Basınçlı Sulama Şebekeleri ile Tarımda Verimliliği Artırıyoruz
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılında gerçekleştirilen faaliyetlerin değerlendirileceği ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerin masaya yatırılacağı Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Semineri, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in katılımıyla başladı. DSİ Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen seminer, Ankara’daki merkez yerleşkesinde gerçekleştiriliyor.
Üç gün sürecek seminerde, 2024 yılının faaliyet ve performans gerçekleşmeleri ile yeni dönem projeksiyonu ve hedefleri ele alınacak. Açılış toplantısına, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, DSİ Genel Müdür Yardımcıları ile merkez ve taşra teşkilatı yöneticileri katıldı.
Seminer boyunca, 2024 Yılı Bütçe ve Performans Gerçekleşmeleri, 2025 Yılı Hedefleri, Terfili Sulama Tesislerinin Enerji İhtiyaçlarını Karşılamak Üzere Sulama Güneş Enerji Santralleri, Yeraltı Suları Yönetiminde Sürdürülebilirlik Odaklı Hedefler ve Uygulamalar, DSİ Projelerinde Tünel Açma Yöntemi ve Projelendirmeye Esas Jeoteknik Çalışmalar gibi konularda sunumlar yapılacak.
Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, seminerin açılış toplantısında yaptığı konuşmada, “Bakanlık olarak tarımda suyu merkeze alan politikaları üretiyor, uygulamaları bu minvalde devam ettiriyoruz.” dedi. Üst düzey yöneticilerin bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmalarının ve tecrübelerini paylaşmalarının son derece faydalı olduğunu belirten Gizligider, “Sorunların farklı bakış açıları ve grup dinamizmiyle ele alınmasının, yeni ufukların belirlenmesine ve darboğazların aşılmasına kapı aralayacağı inancını taşıyorum.” ifadelerini kullandı.
Ülkemizin yarı kurak iklim kuşağında yer aldığını ve su stresi altında bir ülke konumunda bulunduğunu hatırlatan Gizligider, "Bu tablo su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu kılmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü bu anlayış çerçevesinde geliştirdiği projeler ile suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları milletimizin hizmetine sunmaktadır.” dedi.
Bakan Yardımcısı Gizligider, DSİ yatırımlarının; tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşıdığını, gerek gıda arz güvenliğinin temini gerekse de enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev gördüğünü ifade etti. DSİ Genel Müdürlüğünün kuruluşundan bu yana yaklaşık 2000 depolama tesisi ile 184 milyar metreküp suyun depolanmasını sağladığını belirtti.
Tarım sektöründe eski ve iptidai sulama metotları yerine basınçlı sulama şebekelerinin hayata geçirilmeye devam ettiğini söyleyen Gizligider, son 23 yılda %6 olan bu oranın %35’lere çıkarıldığını belirtti. Ayrıca yapay zekâ dahil olmak üzere akıllı uygulama ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasının önemine değindi.
2024 yılının, kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığı bir yıl olduğunu hatırlatan Gizligider, “Yaşanan bu ciddi kuraklığa rağmen DSİ tarafından alınan önlemler, yılın sorunsuz tamamlanmasını sağladı. İnşallah gereken çalışmaları yaparak ve tedbirleri uygulayarak 2025 yılının da sıkıntı yaşanmadan atlatılmasını sağlayacağız. Su olmazsa hayat olmaz. DSİ, şehirlerimizin içme suyu temini konusunda mağdur olmaması adına önemli çalışmalar yapmakta, belediyelere destek vermektedir.” ifadelerini kullandı.
Atıksuların kazanılarak yeniden kullanılması ve pompaj sulamalarının enerji ihtiyacının yüzer güneş enerji sistemleri ile karşılanması konularına da değinen Gizligider, taşkınlarla mücadele çalışmalarının önemine vurgu yaptı. DSİ Genel Müdürlüğü’nün günümüze kadar 10 binden fazla taşkın koruma tesisini işletmeye açtığını ve 20 milyon dekar alanı taşkınlardan koruduğunu belirtti.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yıl dönümüne yaklaşıldığını belirten Gizligider, “Doğal afetlerle mücadele denildiğinde aklımıza ilk gelen kurumlardan biri DSİ’dir. 6 Şubat depremini yaşayan ülkemiz, bu büyük depremin ardından büyük bir dayanışma sergiledi. DSİ, depremin hemen ardından başarılı çalışmalar yaptı ve vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması adına önemli projeler yürüttü.” dedi.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise seminerin açılışında yaptığı konuşmada, “Son 100 yılda 5,7 trilyon TL maliyetli 18 bin 168 adet tesis inşa ettik.” dedi. DSİ’nin kurulduğu günden bu yana eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiğini ve bu yönüyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olduğunu vurguladı. Balta, DSİ’nin 1914 yılına kadar uzanan köklü bir kurumsal yapıya sahip olduğunu ve 24 bine yakın personel ile faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.
Genel Müdür Balta, “Ülkemizin dört bir yanına yatırımlar yapmaktayız. Su ve sulama alanında son 100 yılda 5,7 trilyon TL maliyetli 18.168 adet tesis inşa ettik. Bu tesislerin %59’u olan 3,35 trilyon TL maliyetli 10.663 adedini son 22 yılda hizmete sunduk. Ayrıca, DSİ yatırım programında yer alan 1,75 trilyon TL maliyetli 10.000’e yakın işimizde de çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.
2024 yılında su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması yönünde yeni adımlar attıklarını belirten Balta, “Atık suların geri kazanılması hususunda ülkemizin en büyük tesisini Afyonkarahisar’da hizmete açtık. Kilis ilinde de evsel atıksu sulamasında inşaat çalışmaları devam etmektedir.” dedi. Yapay zekâ destekli sulama otomasyonu ile tarımsal verimi artırırken su sarfiyatını azalttıklarını ifade eden Balta, 2024 yılının DSİ için verimli geçtiğini ve 2025 yılında da suyu verimli kullanmak adına çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Balta, “2025 yılı su alanında ciddi yatırımların yapılacağı bir yıl olacak. Toplam 321 tesisi tamamlayarak milletimizin hizmetine sunacağız.” dedi.