Konum

Işıkkent / Bornova / İzmir

E-Mail

info@rotaziraat.com.tr

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Fındık Filiz Güvesi Mücadelesi Hakkında Önemli Uyarı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Fındık Filiz Güvesi Mücadelesi Hakkında Önemli Uyarı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini önemli bir zararlı olan “Fındık Filiz Güvesi” ile mücadele konusunda bilgilendirdi. Özellikle Temmuz ayında yapraklarda ilk zararın gözlemlendiği bu zararlı, yaprağın alt yüzünde üçgen şeklinde kahverengi lekeler oluşturur. Bu lekeler, larvanın ördüğü ağ ve beslenme artıklarından meydana gelir. Larvalar, yaprağın orta damarında galeri açar ve beslenmediği zaman burada gizlenir.

Sonbaharda Fındık Filiz Güvesi larvaları, püs dediğimiz erkek organlara, göz diplerine ve kozalaklara geçerek zarar verir. Bu durum, iki erkek organının birbirine birleştirilmesine ve gelişiminin engellenmesine neden olur. İlkbaharda ise sürgünlere girerek kurumalarına yol açarlar. Bu sürgünler, ağ ile dala yapıştırıldığından düşmezler. Zarar görmüş göz ve sürgünler koparıldığında, larva giriş deliği görünür. Bir larva, 5 ayrı sürgünü kurutabilir. Fındık üretim alanlarında yaygın olan bu zararlı, bazı bölgelerde büyük oranda zarara neden olmaktadır.

Fındık Filiz Güvesi ile mücadele ederken, bahçelerde “Kahverengi Kokarca” zararlısının da kontrol altına alınabileceği belirtiliyor. Kahverengi Kokarca zararlısının gelecek yılki yoğunluğunu azaltmak için bu dönemde yapılacak ilaçlamaların kritik önem taşıdığı ifade ediliyor. Çiftçilerin, zararlıların mevcut olduğu bahçelerde ilaçlama yapmaları ve bu işlemi “Eylül ayı sonuna kadar” tamamlamaları gerekmektedir.

İlaçlama öncesinde arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, ilaçlamanın bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmaması ve meyve tüketilmemesi gerektiği hatırlatılıyor. Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması, kimyasal maddelerin ilaçlarla karıştırılmaması gerektiği önemle belirtiliyor. Kullanılacak bitki koruma ürünlerinin yetkili satış bayilerinden temin edilmesi ve 'Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi' sahibi kişiler tarafından uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Fındık Filiz Güvesi ve Kahverengi Kokarca zararlılarıyla ilgili daha geniş bilgi almak isteyen üreticiler, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabilirler.

 

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.