Denizli’de Su Ürünleri Kaynaklarının Korunması İçin Denetimler Sürüyor
Denizli’de Su Ürünleri Kaynaklarının Korunması İçin Denetimler Sürüyor
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla kapsamlı denetim çalışmalarına devam ediyor. İl genelindeki nakil güzergâhları, işleme ve değerlendirme tesisleri, soğuk hava depoları, toptan ve perakende satış yerleri, göl, gölet ve akarsularda, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince yasa dışı balık avcılığı ile mücadele kapsamında kontrol ve denetimler gerçekleştirildi.
Bu denetimler sırasında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu'na aykırılık tespit edilen 43 kişi ve iş yerine toplamda 527.673 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca, 127 bin metre kaçak balık ağı ve yasak olan iki adet elektroşok cihazına el konuldu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, doğal kaynakların sonsuz olmadığını vurgulayarak, sürdürülebilir avcılığın sağlanması, ekosistemin korunması ve her balığa en az bir kere üreme hakkı verilmesinin gerekliliğini belirtti. Çınar, "Denetimler aralıksız bir şekilde yapılmakta ve yapılmaya devam edecektir. İl genelinde güvenlik birimleri ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde, kaçak ve yasa dışı avlanmaya karşı kararlı bir mücadele yürütülmektedir" dedi. Çınar, su ekosisteminin sadece insanlara değil, aynı zamanda su ürünleri ve birçok endemik canlıya yaşam alanı sağladığını, bu ekosistemin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için büyük bir sorumluluk taşındığını ifade etti.
Su ürünleri av yasağı denetimleri, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli teknik personel, Emniyet ve Jandarma personeli tarafından yapılmakta olup, ticari ve amatör su ürünleri avcılığı yapan vatandaşların su ürünleri av yasaklarına uymaları büyük önem taşımaktadır. Bu yasaklara uymak hem kendi menfaatleri hem de su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından kritik rol oynamaktadır.