Konum

Işıkkent / Bornova / İzmir

E-Mail

info@rotaziraat.com.tr

Seçer: “Mersin Bakliyat İşleme Tesisleri ve Limanıyla Önemli Bir Merkez”

Seçer: “Mersin Bakliyat İşleme Tesisleri ve Limanıyla Önemli Bir Merkez”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret Borsası (MTB) tarafından düzenlenen "Dünya Bakliyat Günü" etkinliğine katıldı. Etkinlikte konuşan Seçer, bakliyatın önemine dikkat çekerek, üretim ve tüketiminin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Seçer, Türkiye'nin 1980'li yıllarda bakliyat ihracatçısı konumundayken, günümüzde ithalatçı konumuna geldiğini belirterek, "Özellikle bakliyat üretiminin yapıldığı Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarım yapma şeklinin de değişmesiyle, yani kuru tarımdan sulu tarıma geçiş, ikame ürünlerinin gelişmesi, farklı yeni alternatif çeşitlerin o bölgeye adapte edilmesi bakliyat üretiminde bazı komplikasyonlara neden oldu. Bu da üretim düşüklüğünü getirdi. Çünkü ekim alanları azalınca, farklı ürünler bakliyatın yerine geçince Türkiye'de de bakliyat üretiminin düşmesine neden oldu" dedi.

Tarımın Türkiye'nin ana taşıyıcı sektörü olduğunu vurgulayan Seçer, "Tarım, Türkiye'nin ana taşıyıcı sektörüdür. Türkiye'nin cirosu içerisinde payı düşük olsa da sağladığı sosyal fayda açısından baktığınız zaman, Türkiye gibi yakın zamana kadar tarım ülkesi olarak değerlendirdiğimiz bir ülkede tarım sektörünü baş tarafa yazmak lazım" diye konuştu.

Mersin'in bakliyat sektöründeki gücünün üretimden değil, işleme tesislerinden ve limanından kaynaklandığını belirten Seçer, "Mersin'i net olarak Türkiye'de bakliyatçı bir kent yapan, buradaki işleme tesisleri ve Doğu Akdeniz çanağının en önemli limanının Mersin oluşudur. Bu gerçekle bakmak lazım" ifadelerini kullandı.

Bakliyat işleme tesislerinin kent içinde dağınık bir yapıda olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi olarak tüm sektörlerde olduğu gibi bakliyat sektöründe de kümelenme çalışması yapılmasından yana olduklarını söyleyen Seçer, imar planları ile yeni tesislerin kurulmasının önünü açacaklarını belirtti.

Seçer, "Fabrikalarınızın olduğu bölgede nihayet 30 yıldan sonra ilk kez 1/5000'lik planları, yani Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesinde olan planları bitirdik. 1/1000'lik planlar, Akdeniz ilçe belediyesinin uhdesinde ve hızlı bir şekilde yapılması için takip edilmesi gereken bir çalışma. Şu anda imara açtığımız alanların, Deliçay-Demiryolu ve sahil olarak daire şeklinde görülebilecek bölgenin 1/1000'lik planlarını da bitirdik. Diğer kalan kısımları da ilçe belediyesi yapacak, Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden geçecek. İmar planları demek yol, yatırım ve altyapı demek. Onun için önemsiyorum. Bu imar planları bitmezse sizin doğudan batıya, batıdan doğuya, sabah akşam geçişlerinizde yeni yolların açılması, yeni işyeri açmalarınız, yeni tesis yapmanız ve kümelenme mümkün değil. Çoğu gitti, azı kaldı. Bunları da başaracağız. Özellikle sizlerin tesislerinin olduğu bölgede yeni yol ağlarıyla oraya ulaşımı sağlayıp, yeni tesisler kurmanızın da yolunu açacağız" dedi.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir de bakliyatın önemine değinerek, "Bakliyat; zengin protein, vitamin ve mineral içeriği ile en sağlıklı ve ucuz bitkisel besin kaynaklarının başında gelmektedir. Diğer yandan, kuraklığa dayanıklı ve su ihtiyacının az olması özellikleriyle bakliyat, kurak ve kıraç bölgeler için de oldukça uygun. Bakliyat öyle bir bitki ki; hem insanı hem toprağı besliyor" dedi.

Özdemir, "Amacımız sizleri buradan uğurlarken hepinizin bakliyatı seven, daha fazla tüketen ve özellikle genç nesillerimizi bakliyatın faydaları konusunda bilinçlendiren bireyler olarak sektörümüzün geleceğine katkı sağlamaktır. Daha fazla üretelim, daha fazla tüketelim. 'Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam için bakliyat' diyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başkan Seçer, MTB önceki dönem Meclis Başkanlarına plaket takdim etti. Program, bakliyat çeşitlerinden yapılan yemeklerin yenmesinin ardından sona erdi.

 

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.