Veteriner Hekimlerin Etik Mücadelesi Beyaz Perdeye Taşınıyor
Veteriner Hekimlerin Etik Mücadelesi Beyaz Perdeye Taşınıyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Proje Birimi tarafından onaylanan bir projeyle, veteriner hekimlerin sorunları ve etik problemleri beyaz perdeye taşınıyor. Proje tanıtım ve saha çalışmaları kapsamında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Sanal ve Şanlıurfa Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Menteş, Kars'a geldi. Kars Veteriner Hekimler Odası’nda düzenlenen toplantıda, akademisyenler Kars Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül ve veteriner hekimlerle bir araya gelerek projenin detaylarını paylaştılar. Bu proje, iki yıl sürecek ve veteriner hekimlerin karşılaştığı sorunları ve etik problemleri ele alan bir film olarak hayata geçirilecek.
Prof. Dr. Şule Sanal, veteriner hekimlerin etik problemlerini ele alan projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu proje, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Proje Birimi tarafından onaylanmış bütçeli bir proje ve iki yıl sürecek. İlk yıl, Türkiye genelindeki veteriner hekimlerden etik karar verme süreci ve etik problemlerle ilgili veri toplamaya çalışacağız. Bu verileri topladıktan sonra proje ekibiyle oturup senaryolaştıracağız. Senaryo, veteriner hekimliğindeki meslek etiği problemlerinden, belediye veteriner hekimliğinde, klinisyen olarak ya da mezbahada yaşanan sorunlardan seçilecek" diye konuştu.
Prof. Dr. Şule Sanal, "Hazırladığımız verilerden yola çıkarak, senaryonun ardından, etik problemleri içeren bir kısa film yapacağız. Bize katkılarınız ve vakit ayırdığınız için, sizlere, Oda Başkanımız Sayın Ercan Ödül'e ve meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz." diye ekledi.
Kars Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, konuyla ilgili şu görüşleri belirtti: "Bilindiği üzere 6343 sayılı "Türkiye'de Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odaların Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun" Veteriner Hekimliğin anayasası niteliğinde olan meslek kanunudur ve mesleğin icrası bu kanun ve bağlı yönetmeliklere göre tatbik edilir. Meslek kanunumuzun 70 yıldır var olmasına rağmen her alanda ve her meslekte olduğu gibi veteriner hekimlik mesleği uygulama sahasında etik sorunlar mevcuttur. Prof. Dr. Şule Sanal ve Prof. Dr. Ayşe Menteş hocalarımız, mesleğimizin ülkemiz genelinde etik sorunlarını belirleme ve tarihe not düşmek anlamında yapacakları bu akademik çalışma için Kars'ta, odamızda ağırlamak bizler için gurur vericidir. Hocalarımıza, mesleğimize verdikleri akademik katkı ve nazik ziyaretleri için şahsım ve meslektaşlarım adına teşekkür ederim." diye sözlerini noktaladı.